0

Zašto je med bolji od šećera

Zašto je med bolji od šećera

Med nije jednoličan proizvod, već mješavina više od 180 različitih tvari te ga je teško detaljno standardizirati zbog njegovog jedinstvenog sastava koji ovisi o podneblju i godišnjem dobu.
 
- Naš organizam lako i brzo probavlja med, on ne nadražuje sluznicu probavnog trakta te brzo oslobađa potrebnu energiju.
 
- Med ima niži glikemijski indeks od šećera, što znači da NE povećava razinu šećera u krvi brzo kao šećer. Najmanji GI ima med bagrema.
 
- Med je slađi od šećera tako da ga možete koristiti manje, no sadrži 320 kcal/100 g stoga je mudro voditi računa o broju žlica meda koje ćete dnevno konzumirati.
 
- Med je nutritivno vrlo vrijedna namirnica jer sadrži bogatstvo nutrijenata kao što su vitamini, flavonoidi, bjelančevine, enzimi, antioksidansi i druge hranjive tvari.
 
Med je izuzetna namirnica koju možete koristiti u pripremi svih jela i njime u potpunosti zamijeniti šećer.