Pelud

ruj 30, 2016 | Žlica meda, žlica zdravlja

Uz med koji im daje ugljikohidrate, pelud je pčelama glavni izvor vitamina, minerala i bjelančevina.

Pelud ili cvjetni prah je vrlo vrijedan biološki materijal koji sadrži uravnotežene količine mnogobrojnih prirodnih sastojaka: vitamine, minerale, enzime, biljne hormone, eterična ulja, bjelančevine, šećere i vodu, a u ovojnici i neprobavljiva vlakna.

Pelud je presudna za razmnožavanje biljaka jer nosi njihova genska svojstva i sadrži neophodne hranjive tvari za stvaranje i razvoj novog života.

Pelud 1000 + vitamin C 14,75 kn

Pelud 1000 + vitamin C
14,75 kn

Pčelama je pelud glavni izvor vitamina, minerala i bjelančevina. Pčele skupljaju zrnca peludi s cvjetova biljaka, miješaju ih s cvjetnim nektarom i izlučevinama iz svojih žlijezda te od te smjese oblikuju male granule. Jedna pčelinja zajednica uz med koji im daje ugljikohidrate, godišnje za svoje potrebe potroši i do 50kg peludi.

Pelud je od davnina predmet proučavanja pa su danas njen sastav i građa vrlo dobro istraženi i detaljno opisani u stručnoj literaturi. Osim već nabrojanih sastojaka i hormona biljnog porijekla, pelud sadrži i 12 masnih kiselina koje ljudski organizam ne može sam sintetizirati pa ih moramo uzimati s hranom, zatim polifenole: flavonoide, organske i fenolne kiseline, čak 5.000 enzima i koenzima: amilazu, invertazu, katalazu, peroksidazu, fosfatazu, itd., kao i lecitin i nukleinske kiseline.

Po svom je sastavu pelud prava prirodna nutritivna riznica čiji sastojci povoljno djeluju na organizam:
– polifenoli, neki vitamini, minerali i organske tvari imaju antioksidacijska svojstva.
– proteini, kiseline, vitamini, kalcij, magnezij, nukleinske kiseline, lecitin i cistein jačaju imunitet i obrambeni sustav

Prednost konzumacije peludi u pastilama u odnosu na druge proizvode s peludi je u tome da se pastile otapaju već u ustima čime se postiže maksimalan učinak i iskoristivost peludi. Na ovaj je način apsorpcija veća jer pri gutanju želučana kiselina značajno umanjuje vrijednost i snagu peludi.

Alergije na pelud

Kao i kod svih drugih pčelinjih proizvoda, potrebno je paziti da osobe koje su alergične na navedene sastojke ne konzumiraju proizvode s peludi.

Prema nekim istraživanjima, u idućih 20-tak godina čak 90% pučanstva Europe će patiti od alergija. Znamo da je i danas puno ljudi alergično na svašta, pa tako i na med i druge pčelinje proizvode. Međutim, možemo li za to kriviti prirodu iz koje smo izrasli i čiji smo neodvojivi dio, ili bi ipak krivca za ovakvo stanje trebalo tražiti drugdje? Ono što sa sigurnošću možemo reći jest da današnja prehrana većinom sadrži puno umjetnih boja, aditiva, stabilizatora i sl., da je ritam života vrlo malo u skladu s prirodom i prirodnim ritmovima, i da je okoliš zagađen. Gdje bi dakle bilo logično tražiti uzroke alergija? U prirodi i sastavu prirodnih proizvoda, ili u modernom načinu života i prehrane, zagađenju okoliša i udaljavanju od prirode?

Jamstvo kvalitete Medo-flor

Budući da na ta pitanja ni znanost još nema jednoznačne odgovore, mi u Medo-floru smo već prije više desetljeća odlučili da želimo živjeti život, raditi i proizvoditi proizvode u skladu s prirodom i najnovijim dostignućima znanosti i tehnologije. Svi naši proizvodi imaju sastojke kontroliranog podrijetla i obrađuju se isključivo prema najvišim standardima IFS-a, za što imamo i certifikat.

Zato Vam danas predstavljamo proizvod u čija dobra svojstva vjerujemo, a na vama je da odlučite želite li ga kušati i provjeriti hoće li i vama činiti dobro. Ali uz nužan oprez, jer, ponavljamo, nemojte ga uzimati ako znate da ste već alergični na pelud i druge pčelinje proizvode ili na bilo koji sastojak iz ovog proizvoda.

Srdačno vaš, Medo-flor tim

Možda vam se još svidi…

0
    0
    Vaša kartica
    Vaša kartica je praznaPovratak na tržnicu