Medenjaci
Miris medenjaka uvijek mami osmijeh na lice. I zato trk u kuhinju pripremiti medenjake po Medo-flor recepti i idemo se puno smijati ovog Božića.
SASTOJCI
(navedeni sastojci su za veliku smjesu, može se raditi i po pola)
1 jaje
200 g masti
500 g glatkog brašna (može i pirovo)
250 g Med kesten (ključan sastojak)
50 g šećera (može i kokos šećer ili bilo koja druga vrsta)
120 g mljevenih oraha (može i bademi, a može i bez)
1 žlićica cimet (može i bez)
1 žlićica mljevenih (ili izdrobljenIh) klinčića (može i bez njih)
1 prašak za pecivo
malo soli
PRIPREMA
Sve sastojke izmiješati. Rukama umijesiti tijeto. Razvaljati tijesto na debljinu pola centimetra. Kalupima vaditi oblike po želji. Peći na 180 stupnjeva vrlo kratko (oko 8 minuta), na papiru za pečenje, u kalupu za pečenje. Medenjaci se trebaju zarumeniti, ne i posmeđiti.
Dobar tek!
SAVJETI
1. Važno je da je smjesa lijepo podatna. Ne tvrda. Ako i pogriješite u omjerima to nije toliko važno koliko da je smjesa podatna (znači nadodajte brašna ako je potrebno ili mrvu vode/mlijeka ako je smjesa pretvrda).
2. Važno je da je sirova smjesa ukusna (računajte na to da kada se ispeku okus medenjaka će biti još intenzivniji).
3. Medenjaci se malo peku. Dobro je namjestiti alarm da vam ne promakne ni minuta pečenja više.
4. Kada se ispeku ostaviti ih da se ohlade (ne ih odmah micati s papira za pečenje jer bi mogli popucati).
5. Ukrasiti ih možete sa royal icingom glazurom, a primjere i recept potražite ovdje