Domaći sladoled puninom okusa teško se može mjeriti s kupovnim. Naša nona nam je radila domaći sladoled sličan ovome i jeli smo ga kao djeca svaki dan na moru, nakon ručka. Recept nažalost nismo naslijedili, ali smo pronašli sličan koji vam sada donosimo.
SASTOJCI: 1 1/2 šalice vrhnja za šlag 1 1/2 šalice punomasnog mlijeka 1/2 šalice meda po izboru (za laganiji okus koristite Med bagrem) 1/2 žličice soli (po želji smanjite na 1/4 žličice) 4 velika žumanjka 1 1/2 žličice ekstrakta vanilije (tekući ili prah (prah je jačeg okusa)) Žumanjke pjenasto izmiksajte u maloj posudi. Stavite ih na stranu. Zatim zagrijte vrhnje, mlijeko, med i sol u srednjem loncu na srednjoj vatri, povremeno miješajući, dok ne počne vrijeti. Čim zavrije maknite sa štednjaka. Manju količinu smjese dodajte u umućene žumanjke i lagao promiješajte do ujednačene mase. Zatim to prelijete u početnu smjesu miješajući do ujednačene mase. Vratite lonac na štednjak i kuhajte na srednjoj vatri još 10 minuta, često miješajući, dok se malo ne zgusne. Ako vam na kraju kuhanja ostanu komadići od žumanjaka smjesu procjedite da biste ih maknuli. Na kraju dodajte vaniliju i sve dobro sjedinite mješajući. Finalnu smjesu prelijte u posudu za zamrzavanje i zamrznite najmanje 6 sati ili preko noći. I vaš domaći sladoled s medom je gotov! U slast! Izvor: https://theviewfromgreatisland.com/honey-ice-cream-recipe/ Thank you Sue for such a nice recipe! ♡