Torta od mrkve
TIJESTO
350 g cvjetnog meda MEDO-FLOR
100 ml ulja
3 jaja
300 g crnog brašna (brašna za kruh, tip 1100)
1/2 žličice soli
2 žličice cimeta
1 žličica sode bikarbone ili 1 prašak za pecivo
1 žličica tekućeg vanil ekstrakta (može i mljevena vanilija)
500 g naribane mrkve
1 šaka mljevenih oraha / badema / ljesnjaka
1 šaka suhih gorožđica
NADJEV
400 g krem sira (npr. Philadelphija)
100 g omekšanog masalaca (maslac ostavite na sobnoj temperaturi ili kratko zagrijte u mikrovalnoj pećnici)
100 g cvjetnog meda MEDO-FLOR
PRIPREMA
1.Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva i namastite kalup za tortu (23 cm) s maslacem.
2. Zamiješajte mikserom jaja, med, ulje i vanilija ekstrakt.
3. U zasebnoj posudi sjedinite praškaste sastojke: brašno, cimet, sodu i sol te sve skupa ručno sjedinite s prvim dijelom smjese.
4. Zatim dodajte mrkvu, orašaste plodove i grožđice te ih polagano ručno umiješajte u smjesu.
5. Dobivenu smjesu podijelite u dva dijela (pomoću vage izvažite da svaki dio bude isto težak) i ispecite dva tijesta, svako zasebno. Tijesta se peku otprilike 30 – 40 minuta (kada mislite da je gotovo probodite čakalicom tijesto i ako se smjesa ne lijepi za čačkalicu tijesto je gotovo).
6. Ostavite tijesta da se ohlade. Kada se ohlade na prvo tijesto stavite nadjev. Zatim poklopite s drugim tijestom i cijelu tortu premažite nadjevom. Ukrasite po želji (s orašidima ili ukrasima za kolače).
Dobar tek!