Donosimo vam recept za mirisnu pitu od jabuka s medom, za cijelu obitelj. Poslužiti je možete i s kuglicom sladoleda ili šlagom. Ili pak s čašom jogurta za doručak.
TIJESTO / KORA
400 g oštrog brašna
3 žlice kiselog vrhnja
200 g margarina ili maslaca
1 jaje
40 g šećera u prahu
20 g meda (najbolje Med cvjetni ili Med baranjski)
1 prašak za pecivo
malo soli i naribana korica limuna
NADJEV
5-6 jabuka
30 g šećera
40 g cvjetnog meda
prstohvat cimeta
limunova korica i sok
15 kg grožđica i malo ruma (može i bez toga ako ne volite grožđice) ili narezanih oraha
1. Grožđice natopite u malo ruma i pustite da odstoje.
2. Od svih sastojaka zamijesite tijesto, podijelite na 2 jednaka dijela i stavite u hladnjak na 30 minuta.
3. Jabuke ogulite i naribajte. Dodajte im limunovu koricu, šećer, cimet, med i grožđice/orahe pa sve dobro promiješajte, ostavite da malo odstoji i zatim ocijedite. Probajte nadjev pa mu po potrebi dodajte još meda/šećera.
4. Prvu polovicu tijesta razvaljajte pa stavite u okrugli lim za pite (promjer 26 cm) i pokrijte ju nadjevom. Zatim razvaljajte drugu polovicu i prebacite na nadjev. Prije pečenja dobro izbockajte gornju koru s vilicom. Peći 35 min u zagrijanoj pećnici na 200 C.
5. Ohlađeni kolač pospite sa štaub šećerom.
Dobar tek!