Med na dječjem stolu

lip 2, 2015 | Žlica meda, žlica zdravlja

Veliku pomutnju u odluci roditelja donosi pitanje da li njihovo dijete smije i koliko količinski konzumirati med. Hrvatski pčelarski savez, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi  kao i mnogi uvaženi svjetski stručnjaci kažu da je med visokovrijedna namirnica i da se preporučuje za djecu iznad dvije godine starosti.

Kod dojenčadi med se ne preporučuje zbog još nerazvijenoga probavnog sustava. Nije uočeno da djeca koja jedu med imaju više karijesa ili da naginju debljini u djetinjstvu ili poslije. Med je preporučeno konzumirati kako bi već u ranoj dobi započeli stvarati otpornost na alergije.

Kako servirati med na dječjem stolu?

 • Medom možete zasladiti sve vrste kašica od svježeg voća i sve vrste napitaka koje pripremate za svoje mališane.
 • Kada mališani postanu veći za doručak im ponudite med i maslac na kruhu (preporučamo Med bagrem Medo-flor zbog blagog okusa).
 • Različite kombinacije palačinka zaslađene s medom izvrsnog su okusa.
 • Nema boljeg medenog kolača od dobrih, starih medenjaka.
 • Potražite recepte za jela s dodatkom meda pod Recepti na www.medo-flor.hr ili se jednostavno prijavite na naš Newsletter pa će oni sami stići do vas.

Zašto koristiti med?

Uvaženi svjetski stručnjaci apiterapije preporučuju med u svakodnevnom dječjem jelovniku jer je med idealna namirnica koja čuva i unapređuje zdravlje djece i odraslih. Tome u prilog idu i sljedeće činjenice:

 • Med jača imunološku sposobnost organizma, a to je bitno za djecu koja su, posebno u vrtićima, izložena brojnim respiratornim infekcijama.
 • Med je namirnica koja je bogata vitaminima (vitamini B skupine i pantotenska kiselina), mineralima i bjelančevinama. Sve to koristi organizmu i važno je za normalno “dozrijevanje” krvnih stanica i pravilan razvoj djece.
 • Med se vrlo lako probavi i gotovo posve iskoristi u organizmu. Zbog visokog sadržaja invertnog šećera (grožđanoga i voćnog), naš ga organizam odmah izravno apsorbira za stvaranje tjelesne topline, rad mišića i hranu stanica… Običan bijeli šećer, naprotiv, mora se u našim probavnim organima najprije razgraditi na grožđani i voćni. Dakle, najprije se podvrgava procesu probave, pa tek onda može se iskoristiti u organizmu i to isključivo kao sirova energija (bez nutritivnog značaja), a višak prelazi u mast.
 • Med ima znatno veću ulogu u održavanju oralnog zdravlja jer ne fermentira ili fermentira vrlo rijetko, što je važno za djecu, dok obični šećer fermentira u visokoj koncentraciji. Med također ima i manju kaloričnu vrijednost od šećera, što dodatno umanjuje kaloričnu vrijednost meda i time njegove moguće posljedice na karijes.
 • Med je odlična namirnica za čišćenje organizma od štetnih tvari i za smirivanje organizma.
 • Med opskrbljuje organizam kvalitetnom dugotrajnom energijom i brzo vraća izgubljenu energiju pa tako pomaže kod umora, povećanih intelekutalnih ili fizičkih aktivnosti.

Preuzeto sa: http://www.nutritionandmetabolism.com/

Možda vam se još svidi…

0
  0
  Vaša kartica
  Vaša kartica je praznaPovratak na tržnicu