Med nije jednoličan proizvod, već mješavina više od 180 različitih tvari te ga je teško detaljno standardizirati zbog njegovog jedinstvenog sastava koji ovisi o podneblju i godišnjem dobu.
– Naš organizam lako i brzo probavlja med, on ne nadražuje sluznicu probavnog trakta te brzo oslobađa potrebnu energiju.
– Med ima niži glikemijski indeks od šećera, što znači da NE povećava razinu šećera u krvi brzo kao šećer. Najmanji GI ima med bagrema.
– Med je slađi od šećera tako da ga možete koristiti manje, no sadrži 320 kcal/100 g stoga je mudro voditi računa o broju žlica meda koje ćete dnevno konzumirati.
– Med je nutritivno vrlo vrijedna namirnica jer sadrži bogatstvo nutrijenata kao što su vitamini, flavonoidi, bjelančevine, enzimi, antioksidansi i druge hranjive tvari.
Med je izuzetna namirnica koju možete koristiti u pripremi svih jela i njime u potpunosti zamijeniti šećer.